Är du nöjd med ditt karriärval? Det är jag!

Dentist.

Läste en artikel nyligen om det här med karriär och karriärbyte. Funderade lite nu i helgen och kom fram till att jag är så glad för att jag har hittat min inriktning i livet. Att jobba med marknadsföring och information är nämligen det roligaste jag vet!

Om jag skulle sammanfatta vad rollen som marknadsförare och informatör handlar om så är det att ha kunskaper och känsla för att göra rätt saker i rätt tid och på rätt sätt. Det handlar självklart om att vara kreativ samtidigt som man också måste kunna använda sin analytiska sida för att tänka proaktivt. Genom mitt arbete har jag fått öva mig i att vara både flexibel och anpassningsbar. Samtidigt har jag också lärt mig att en välgenomtänkt planering är a och o för att lyckas prestera bra saker i rätt tid.

Att låta marknadsundersökningar, kund- och målgruppsundersökningar, marknadsanalys, konkurrent och omvärldsbevakning ligga till grund för att göra rätt saker på sin marknad har varit en viktig del för mitt arbete. Det är en spännande och lärorik del av arbetet som jag alltid tagit på största allvar. Oavsett storlek på företag gäller det ju för alla att satsa pengar och resurser på insatser som ger den effekt man önskar på marknaden. Vad är då bättre än att undersöka och analysera innan…

Att få möjlighet att tänka i nya banor för att göra någonting helt nytt (eller något gammalt bättre!) är roligt, utvecklande och mycket inspirerade. Från min horisont har det ofta handlat om att ge struktur åt arbetsmetodik och att utveckla marknadsförings- och informationsmaterial som stödjer säljarens möte med kunden. På ett sätt – och med ett språk – som är lätt att ta till sig. Att visa produkter och tjänster utifrån kundnytta är självfallet en utmaning när det handlar om komplexa produkter och tekniska system. Men gör man saker rätt – undersöker, ställer frågor och stämmer av med experterna under arbetets gång! – är prognosen god för att lyckas.

Speciellt viktigt tycker jag att en känsla för språk är när man arbetar i en internationell miljö. Det fick jag lära mig på Indiform där jag arbetade som Internationell Marknadskoordinator i ett par år. Det är inte bara orden som är viktiga att få rätt. Hela språkbruket är viktigt för att förmedla det man vill på det sätt som man vill. Språk utvecklas hela tiden och en viktig del för att lyckas med internationell information är att ha kontakt med ärliga och hjälpsamma människor som gärna hjälper till med översättningar och som är duktiga korrekturläsare. Då blir materialet både bra och proffsigt!

Ett av de roligaste och mest utvecklande projekten jag varit ansvarig för innebar att ge Borås Energi ett helt nytt ansikte i början av 2000-talet. Bakgrunden var att elhandeln såldes och den kvarvarande verksamheten skulle presenteras för boråsarna. Projektet var stort och planeringsarbetet tog över ett halvår. Då inte inkluderat de månader som jag och mina kollegor deltog i ett förändringsprojekt.

Min uppgift var att göra en upphandling av reklambyråtjänsten och att därefter genomföra själva omprofileringen baserat på en brief som inkluderade kollegornas funderingar om företaget och framtiden. Till min hjälp hade jag en jättehärlig arbetsgrupp med helt olika bakgrunder och minst sagt olika kunskapsnivå inom marknadsföring. Och till vår hjälp hade vi en av stadens duktigaste reklambyråer MECKA! Kommunikationsstrategi, kärnvärdesanalyser, varumärkesstrategi, designarbetet med ny logotype och grafisk profil, marknadsplan samt lanseringskampanj…

Allt skulle förändras och projektet tvingade hela företaget att tänka i nya banor och att se på sig själv i nytt ljus. Kampanjen satte fart marknadsföringsarbetet och gjorde företaget mer synligt än tidigare. Kvalitetssäkring av varumärket är en ständig process och som officiell varumärkespolis hjälpte jag till överallt i företaget för att skapa rätt profil både internt och externt.

Under en lång tid på Borås Energi var jag också informationsansvarig för ett tekniskt projekt som presenterades för staden i mitten av 2000-talet. Informationsarbetet för den nya avfallsförbränningsanläggningen påbörjades flera år tidigare med hemsidor, pressinformation och projektinformation i nyhetsbrevsform där jag med hjälp av projektteamet dokumenterade hela projektet i nästan tre års tid. Tyvärr lyckades vi inte få ett ja från Kronprinsessan Victoria som invigningstalare i Borås den gången men kanske kan jag få hoppas på bättre tur nästa gång jag får vara med om att arrangera ett invigningskalas av samma kaliber!

Är jag nöjd med mitt karriärval? Ja det är jag verkligen! Det har inte bara inneburit att jag de sista 15 åren fått den dagliga dosen av stimulans och kreativitet som jag behöver för att må bra och utvecklas. Jag har också haft möjlighet att jobba tillsammans med fantastiska och duktiga människor som jag har haft förmånen att lära mig jättemycket av.

Jag ser med spänning fram emot resten av karriären och visst hade det varit roligt om våra vägar kunde få korsa varandras framöver!

 

petra@pamarketing.se